Update: Ontdek de plannen voor de Commanderij

Op 8 en 16 december stelde de gemeente Oudsbergen het ontwerpdossier voor de Commanderij van Gruitrode voor aan de inwoners. De opening van de hoeve is voorzien voor 2024, waarna de restauratie van het kasteel kan starten. Bekijk onderaan de presentatie.

In het najaar van 2020 deed het gemeentebestuur de eerste ontwerpen uit de doeken. Daarna volgde een intensief participatietraject. Op basis daarvan werden de plannen aangepast.

Toegangspoort en eventlocatie

De Commanderij en haar omgeving zullen in de volgende jaren een stevige restauratie en upgrade ondergaan. Sinds 2020 maakt Duinengordel deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen. De Commanderij Gruitrode werd aangeduid als toeristische toegangspoort tot dit enorme natuurgebied. De Commanderij wordt uitgebouwd tot een belevingsvolle erfgoedsite, inhoudelijk gericht op de Duitse Ridderorde met ontmoetings- en eventfaciliteiten en kwaliteitsvolle horeca. Zo kan de Commanderij ook bedrijven en organisaties aantrekken die op zoek zijn naar een unieke vergader-of eventlocatie.

Om deze ambities te realiseren ging de gemeente Oudsbergen een samenwerking aan met Architectenbureau Michel Janssens, Nu+KAB (Nu architectuuratelier en Kabinet Mathilde Geens). Quarante (Line Verbeke) werd aangetrokken om de projectcoördinatie op te nemen.

Roemrucht verleden

De Commanderij van Oudsbergen is een waterburcht uit de 15de eeuw, gelegen nabij het centrum van Gruitrode. De site kent een rijk en roemrucht verleden. Hoewel de authenticiteit gedeeltelijk verloren is gegaan, vormt het complex samen met de beschermde hoeve nog steeds waardevol onroerend erfgoed. In 2012 werd het kasteel als onderdeel van de site geschonken aan de gemeente Meeuwen-Gruitrode. In 2016 verwierf de gemeente ook de aanpalende hoeve.

In de plannen wordt de Commanderij terug in ere hersteld. Vroeger fungeerde de hoeve als voorburcht van het kasteel. Bezoekers werden in de voorburcht ontvangen en kregen niet zomaar toegang tot het kasteel. In de toekomst zal dat opnieuw zo zijn. De bezoeker kan het kasteel enkel betreden via de brug van de hoeve naar het kasteel, over de slotgracht die opnieuw wordt aangelegd. Zo wordt het mysterieuze karakter van het kasteel versterkt. In het kasteel wordt een route ontwikkeld waar bezoekers ondergedompeld worden in het verhaal van de Duitse Ridderorde.

Vlonderpad

Vanaf de parking aan de Kasteelstraat een nieuwe voetgangersbrug ‘vlonderpad’ over de slotgracht voorzien worden om de hoeve te bereiken. Op de hoek van hoeve wordt een nieuw, hedendaags volume geplaatst als verwijzing naar de verdwenen hoektoren van de kasteelhoeve. Zo zal de hoeve met heel veel eerbied voor het verleden gerestaureerd worden, maar toch op een hele hedendaagse manier ontsloten worden.

In de hoeve zelf wordt een gastvrij toeristisch onthaal voorzien, verschillende multifunctionele ruimtes en een ruime horeca met zicht op de binnenkoer. Achterliggend wordt aan de hoeve een nieuwe polyvalente zaal toegevoegd, die functies van Cultuurpunt zal overnemen.

Tuin

Volgend voorjaar starten we met een participatietraject over het voorontwerp van de tuin, dat ontwikkeld zal worden in samenwerking met ingenieurs-en architectenbureau Evolta.

Timing

De hoeve zal als eerste gerestaureerd worden. Momenteel ligt er een voorontwerpdossier op tafel. De opening van de hoeve is voorzien voor 2024.

20,5 miljoen

De gemeente is in gesprek met tal van subsidiërende overheden en partners, om zo in een latere fase te kunnen doorstarten met de restauratie van het kasteel. Voor de ontwikkeling en uitbouw van de totale Commanderij (hoeve, kasteel, toegangsbruggen, tuinen en omgeving) bedraagt de totale investeringskost 20,5 miljoen euro. De gemeente Oudsbergen brengt 70 procent van de middelen in en rekent op 30 procent subsidies. Daarnaast verwacht het gemeentebestuur nog inkomsten na de ontwikkeling van het RUP in Gruitrode centrum en de verkoop van de gronden van het huidige Cultuurpunt.

Presentaties

Herbekijk hieronder:

video-opname van de digitale toelichting van 16 december

PowerPoint-presentatie van 16 december

Meer info

Meer info over de Commanderij vind je op onze projectpagina.