Oudsbergen bevraagt inwoners, verenigingen en gebruikers over plannen

Oudsbergen betrok de voorbije weken de inwoners bij de eerste plannen voor de restauratie van de Commanderij. In verschillende online gesprekken konden geïnteresseerde inwoners, personen uit het verenigingsleven en gebruikers van Cultuurpunt hun vragen stellen.

Een vliegende start

Begin september lichtten burgemeester Lode Ceyssens en architect Chris Van Brussel de plannen toe in een uitgebreide infosessie. Die infosessie werd live uitgezonden op YouTube en kan ook nu nog bekeken worden. Meer dan 600 personen hebben deze video intussen gezien.

Vorige week organiseerde het gemeentebestuur drie denksessies, waarin inwoners, verenigingen en gebruikers van het Cultuurpunt hun vragen, bezorgdheden en ideeën deelden met de aanwezige schepenen en medewerkers van de gemeente. In totaal waren er 23 deelnemers uit diverse doelgroepen. De meeste vragen hadden betrekking tot de verhuis van Cultuurpunt naar de Commanderij en de verhouding met den Ichter, de mobiliteit rond de site en de toegankelijkheid ervan en de balans tussen de historische leesbaarheid van de site en de moderne twist in de nieuwe materialen.

FAQ en denksessies

Alle vragen en antwoorden die tijdens de denksessies, op het platform, via e-mail en via de invulstrookjes verzameld werden, verschijnen na 6 oktober op het participatieplatform Oudsburgers. Zo worden alle Oudsbergenaren – ook zij die niet aanwezig waren tijdens de denksessies – betrokken en op de hoogte gehouden van wat er leeft bij de bevolking.

Uit de voorgaande denksessies kwamen heel wat interessante ideeën en suggesties naar boven die nu in de uitgewerkte plannen voor de kasteelhoeve en nieuwe, aangrenzende zaal worden verwerkt. Om de plannen in de komende weken verder te verfijnen, nodigt het gemeentebestuur de verenigingen en gebruikers van het Cultuurpunt uit voor een extra denksessie. Daarvoor wordt telkens één persoon per vereniging afgevaardigd. Met behulp van de praktische inzichten en de ervaring van de verenigingen en gebruikers kunnen de plannen verder aangepast worden, zodat de gebouwen zo functioneel mogelijk zijn voor alle verenigingen.

Participatietraject: het vervolg

In de komende weken koppelen het gemeentebestuur en de architect in verschillende video's terug naar de suggesties die tijdens de sessies van de voorgaande weken gedeeld werden en die doorgevoerd werden in de plannen. In die video's worden de concrete plannen voor de kasteelhoeve getoond, tonen de sprekers meer cijfermateriaal (zoals de oppervlakte van de nieuwe zaal) en geven ze een antwoord gegeven op heel wat specifieke en thematische vragen die in het voorbije participatietraject gesteld werden. Volg onze Facebookpagina, het participatieplatform Oudsburgers en het nieuws op de website voor meer informatie.

 

Ben je op zoek naar meer informatie? 

Surf naar www.oudsburgers.be/commanderij-gruitrode. Op het participatieplatform houden we je op de hoogte over de tijdslijn van het project, het masterplan 'Det weert Roy', de belevingen die de Commanderij zal bieden en beantwoorden we je vragen.

(Her)ontdek de Commanderij op www.commanderijgruitrode.be of ter plaatse. Infopanelen en QR-codes leiden je op en rondom het domein rond en tonen je hoe de kasteelhoeve er binnenkort kan uitzien.