Ontdek het traject

De gemeente Meeuwen-Gruitrode startte in 2016 met het masterplan ‘Det weert Roy’. Het project bestaat uit verschillende fasen waarin jij, Oudsbergenaar, meermaals de kans krijgt om je ideeën met ons te delen. De toekomst van de Commanderij tekenen we samen uit, zodat het een plek wordt waar iedereen zich thuis voelt.

Fase 1 | Info- en participatietraject: renovatie van de kasteelhoeve – september tot oktober

In de eerste fase van het traject vertellen we je over het masterplan van de gemeente, de plannen van architecten Michel Janssen en Chris Van Brussel, het tijdsverloop van het renovatieproject en de (praktische) invulling van de gerenoveerde ruimtes.

Infosessie: 8 september 2020 om 19.30 uur

Op dinsdag 8 september 2020 om 19.30 uur zijn alle Oudsbergenaren welkom voor een online infosessie. De infosessie zal (wegens corona) via het YouTubekanaal van de gemeente georganiseerd worden. Tijdens het infomoment worden de plannen rond het renovatieproject van de Commanderij van Gruitrode toegelicht. Je kan ondertussen in een reactie onder de video vragen of suggesties achterlaten voor de sprekers. Vaakgestelde vragen die beantwoord kunnen worden, worden onmiddellijk door de sprekers toegelicht. Overige vragen worden verzameld en later via dit platform beantwoord. Na de infosessie verschijnen een samenvatting van de infosessie en alle vragen op het platform, zodat je die informatie er steeds op kunt nalezen.

Na de eerste infosessie volgen twee participatiemomenten waar de informatie een tweede keer (kort) herhaald zal worden en je je ideeën daarover kan delen. Breng je vragen mee naar de denksessies of stuur je vragen en opmerkingen online via ‘Dien jouw idee online in’.

  • Wil je deelnemen aan de infosessie? Schrijf je in!
  • Kan je niet op het infomoment aanwezig zijn? Geen nood! De informatie over het project, het masterplan en de geschiedenis van de commanderij kan je ook nalezen onder ‘Geschiedenis’ en ‘Over het project’, of op de website www.commanderijgruitrode.be. Je vragen en opmerkingen kan je ook steeds online insturen via 'Deel jouw idee online'.
  • Heeft een vriend, familielid… een suggestie, maar heeft hij of zij geen toegang tot het online participatieplatform of de online sessies? Aan de infokrant van eind augustus wordt een invulstrookje toegevoegd. Scheur het strookje eruit, vul het in met je vragen en/of suggesties en deponeer het in de brievenbus van het gemeentehuis in Meeuwen of Opglabbeek of in de brievenbus van Cultuurpunt.

Nadat je de plannen hebt leren kennen, ben je welkom om mee na te denken over de praktische invulling van de beschermde kasteelhoeve. Daarvoor organiseren we twee online participatiesessies (op verschillende data), met parallelle presentaties per doelgroep (inwoner, vertegenwoordiger van een vereniging, gebruiker van het Cultuurpunt of horeca-uitbater).

Bij het inschrijven engageer je je om op beide sessies aanwezig te zijn, zodat we jouw visie doorheen het hele participatietraject kunnen meedragen.

Denksessie : 21, 22 en 24 september om 19.30 uur

Voor de eerste online denksessie vermeld je in welke ‘rol’ je de sessie wil bijwonen (als inwoner, vertegenwoordiger van een vereniging, gebruiker van het Cultuurpunt of horeca-uitbater) en schrijf je je in voor één, twee of drie van de beschikbare data. Je duidt aan welke momenten in jouw agenda passen. Wij verdelen later de inschrijvingen over de drie sessies. Daarbij trachten we alle deelnemers per doelgroep in een vergadering samen te zetten. Later ontvang je meer informatie over wanneer en op welk online platform je verwacht wordt.

Tijdens de eerste denksessie wordt de informatie van het infomoment samengevat en verder concreet toegespitst op de praktische invulling en gevolgen voor jouw doelgroep. Nadien beantwoorden we graag je vragen en luisteren we naar je bezorgdheden, ideeën en suggesties.

Na afloop van de eerste denksessies wordt een samenvatting van de belangrijkste voorstellen en conclusies op het participatieplatform gepubliceerd.

Terugkoppelingssessie : 6 oktober om 19.30 uur

Ook voor de terugkoppelingssessie dien je je op voorhand in te schrijven en je ‘rol’ daarbij te vermelden. Tijdens de sessie van 6 oktober vatten we jullie vragen en ideeën uit de eerste sessie samen en stellen we voor hoe die informatie verder in het project geïntegreerd zal worden.

Na afloop van de deze sessie wordt een samenvatting van de belangrijkste voorstellen en conclusies op het participatieplatform gepubliceerd.

  • Wil je deelnemen aan de participatiesessies? Schrijf je online in!

  • Kan je niet aanwezig zijn op de participatiemomenten?
    • Stel je vragen of deel je ideeën online,
    • of deponeer je suggesties in de brievenbus van het gemeentehuis in Meeuwen of Opglabbeek of in de brievenbus van Cultuurpunt. Aan de infokrant van eind augustus wordt een invulstrookje toegevoegd. Scheur het strookje eruit, vul het in met je vragen en/of ideeën en bezorg het ons.

Wat heb je nodig voor de online sessies?

De online infosessie vindt plaats via het YouTubekanaal van de gemeente. De denksessies vinden plaats via het online vergaderplatform Webex. Je moet daarvoor dus beschikken over een computer, laptop of gsm met audio en internet. Wanneer je ingeschreven bent, ontvang je meer informatie en een link naar het YouTubekanaal of het vergaderplatform. Je kan een half uur voor de start van de sessie via het platform aanmelden, zodat je bij eventuele problemen vooraf geholpen kan worden.

Fase 2 | Info- en participatietraject: ontwerp van de kasteeltuin – oktober tot …

In oktober zetten we de participatiesessies verder. Achter het kasteel ligt de tuin klaar voor jouw wildste, creatiefste en meest avontuurlijke ideeën. We houden je op de hoogte over hoe jij verder de toekomst van de Commanderij mee kan uittekenen.

Meer te weten komen?

Volg ook onze Facebookpagina, de website www.commanderijgruitrode.be en het infomagazine op voor meer weetjes en verhalen.