Wat betekent het project voor jou?

Na een verleden als eigendom van de Duitse Ridderorde, is de Commanderij van Gruitrode nu een schitterende erfgoedsite in het hart van Gruitrode. Het gerenoveerde monument zal een ontmoetingsplaats zijn voor liefhebbers van natuur en cultuur, lokale verenigingen, horeca en ondernemers. Ook in de uitwerking van de plannen wordt er rekening gehouden met de diverse interesses van toekomstige bezoekers, zodat het een uitvalsbasis wordt waar iedereen zich welkom voelt. De renovatie is erop gericht om de gebouwen multifunctioneel te maken voor jong en oud en ze een nieuwe, dynamische toekomst te bieden. Ontdek hieronder wat de Commanderij van Gruitrode voor jou kan betekenen en welke belevingen ze te bieden zal hebben.

Ben je een inwoner van Oudsbergen?

De Commanderij ligt te midden van vijftig tinten groen en geel en kan ook jou, Oudsbergenaar en lokaal inwoner, blijven verrassen. De kasteelsite wordt een van de nieuwe toegangspoorten tot de Duinengordel en zo ook van het Nationaal Park Hoge Kempen. De connectie tussen de erfgoedsite, de natuur en toeristische beleving met verhalen verbonden aan de plek, zullen zorgen voor de aantrekkingskracht van de plek als toegangspoort. Voor meer informatie over de fiets-, wandel- en ruiterroutes zal je binnenkort bovendien aan het bezoekersonthaal terechtkunnen.

Trek te voet, met fiets of te paard op pad om het uitgestrekte natuurgebied in de omgeving te verkennen. Vanuit het centrum start je je tocht via de nieuwe fietsbaan tot op de historische Geuzenbaan, neem je een kijkje aan de wondermooie, gerenoveerde kasteelhoeve van de Commanderij en word je op het binnenplein ontvangen voor een hapje en een drankje op het terras. Zet vervolgens je tocht verder richting de Duinengordel, de Oudsberg of één van de historische molens in onze streek.

De kasteelsite biedt je niet alleen een heerlijke plaats om te vertoeven, maar zal ook in de toekomst onze lokale inwoners blijven verbinden. In het renovatieproject is er ruimte voorzien voor lokale evenementen of feesten, die niet alleen voor ondernemers beschikbaar zijn, maar ook door verenigingen en inwoners van Oudsbergen gebruikt kunnen worden.

Ben je lid van een vereniging? 

De Commanderij ademt niet alleen natuur, maar zal ook het cultuurlandschap dat in het Cultuurpunt ontstond, verder ontplooien. In het verleden zorgde plaatselijk talent al voor magische, muzikale avonden, exposities en poëzie in de Commanderij. Zoals in het masterplan “Det weert Roy” in 2016 besloten werd, zal het Cultuurpunt verhuizen. Binnenkort zal de commanderijsite opnieuw een uniek decor voor kunst en cultuur vormen.

Als vereniging zal je kunnen gebruikmaken van de zalen in de nieuwe aanbouw voor vergaderingen of culturele evenementen.

Ben je een horeca-uitbater? 

Onze lokale horeca-uitbaters laten het Oudsbergse landschap smaken. We doen graag een beroep op jullie jarenlange expertise en inspiratie om ons bezoekersonthaal en de horecagelegenheid op de site uit te werken. Het etablissement zal sportievelingen en natuurliefhebbers, net als bezoekers van de culturele activiteiten op en rond het domein ontvangen met lokale specialiteiten.

Ben je een ondernemer?

In het renovatieproject van de commanderijsite hebben we ook oog voor de ondernemersmarkt. De beschermde kasteelhoeve vormt een adembenemende, historische setting om een meerwaarde te creëren voor je vergaderingen, meetings of recepties. De nodige faciliteiten en infrastructuur worden daarvoor in de nieuwe aanbouw op de site voorzien.

 

Meer informatie of meedenken over de toekomst van de Commanderij?

In de afgelopen jaren organiseerden we info- en denksessies met geïnteresseerde inwoners van Oudsbergen, verenigingen en gebruikers van het Cultuurpunt. Tijdens die sessies kregen zij meer informatie over het masterplan “Det weert Roy” dat in 2015 samen met de Oudsbergenaren uitgedacht werd, en de verschillende fasen in het renovatieproject van de Commanderij van Gruitrode. Oudsbergenaren kregen de kans om hun ideeën, ervaringen en bedenkingen op de eerste ontwerpen te delen. Intussen zijn de definitieve plannen uitgetekend en voorgesteld aan onze inwoners in een online infosessie.

Bekijk hier de definitieve plannen.